zaterdag 19 april 2014

Muffins briochebrood wittebrood mayonaise

Vandaag weer vroeg begonnen met bakken. Eerst deeg gemaakt voor een brioche brood en ditmaal maak ik er eens geen vlecht van. En 2 witte broden. Terwijl die stonden te rijzen nog 24 muffins gemaakt. Alleen toen ik in het recept keek hoelang ze in de oven moesten zag ik dat ik de eieren vergeten ben! Maar gelukkig smaken ze goed. Niet zo smeuïg mondgevoel, maar wel zacht. Waarschijnlijk zijn ze nu eerder oud, dus maar een aantal invriezen.

Daarna konden de broden in de oven en ondertussen zit iedereen te snoepen van de broodjes, taart en muffins.


Nu alleen nog eieren koken en mayonaise maken voor in de eisalade.
Mayonaise maak je heel makkelijk zelf (5 minuutjes werk). Zorg wel dat alles op kamertemperatuur is.
Gooi het eiwit niet weg, maar vries het in om een keer te gebruiken in een ander recept. Mijn diepvries staat vol met kleine bakjes met 2 eiwitten. En eens in de zoveel tijd maak ik er een lekkere cake van volgens een recept waar veel eiwitten in moeten.

Recept mayonaise:
Klop twee eidooiers met een theelepel mosterd en voeg er druppeltje voor druppeltje olie bij. Als je al wat meer hebt kun je het in kleine straaltjes er bij gieten. Gebruik ongeveer 250 ml olie.
Doe er een theelepel (of iets minder als je het te zuur vindt) van je favoriete azijn bij om de mayonaise meer stevigheid te geven. En maak op smaak met worchestershiresaus, zout en peper.
Mocht het gaan schiften, begin je gewoon opnieuw met een eidooier waar je druppelsgewijs het geschifte mengsel doorheen klopt.

Muffins:
500 bloem
250 melk
150 roomboter, gesmolten
250 gram suiker
1 tl zout
2 tl bakpoeder
2 eieren
Bakken op 200 grd. C voor 20 minuten

Briochebrood:
700 gram bloem
350 gram melk
50 gram roomboter, zacht
50 gram suiker
15 gram vanillesuiker
14 gram droge gist
17 gram zout
1 ei
Oven voorverwarmen op 250 grd. C. (hetelucht) En terugzetten naar 200 graden als je gaat bakken. Baktijd is 35 minuten.

Wittebrood:
750 gram bloem (of 300 gram vervangen door volkorenmeel voor tarwebrood)
480 gram water
15 gram zout
9 gram gist
Oven voorverwarmen op 250 grd. C. (hetelucht) En terugzetten naar 200 graden als je gaat bakken. Baktijd is 35 minuten.

p.s. zie ook basisrecept-broodTurks brooddesem-vloerbroodmueslibroodkrentenbollen-en-zadenbroodjeszaden-stokbroden-met-zuurdesemherman-vriendschapsbroodbrood-met-zaden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voeg hier uw bericht toe.