maandag 6 oktober 2014

Brood met biga en zaden

















Biga (voordeeg):                     
180         gram     bloem
105         gram     water 21 grd
1,3          gram     gist gedroogd                            
Deeg:                  
660         gram     volkoren tarwemeel
565         gram     water 35 grd of 24 als biga niet uit de koelkast komt
50           gram     honing
2,5          gram     gist gedroogd
16           gram     zout
alles                    biga
50           gram     zonnebloemzaad, geroosterd
50           gram     pompoenzaad, geroosterd
50           gram     sesamzaad, geroosterd

















Het voordeeg 1 a 2 uur laten staan, daarna liefst nog nacht in koelkast.

Kneed het deeg goed en kneed op het laatst de zaden erdoor
Rek en strek het deeg een keer (eerst links en rechts, dan onder- en bovenkant vouwen)
45 minuten rijzen

















BUSBRODEN:
Vorm 2 busbroden
1 tot 1,5 uur laten rijzen op kamertemperatuur
Bak 20 minuten op 230 graden (brood is gaar bij een kerntemperatuur van 95 graden C)
Bak 20 tot 30 minuten op 190 graden































BROODJES:
Voor broodjes/pizzaatjes verdeel in 16 stukjes van 90 a 95 gram
Opbollen
1  uur laten rijzen op kamertemperatuur
Bak 18 a 22 minuten op 230 graden

PIZZAATJES:
Voor broodjes/pizzaatjes verdeel in 16 stukjes van 90 a 95 gram
Opbollen
45 minuten rijzen
Druk ze plat
15 minuten rusten
Druk ze weer plat tot ongeveer 10 cm doorsnede
Bestrijk met topping (pesto, kruidenkaas, tomatensaus en kaas)
Bak 15 a 18 minuten op 230 graden
Na het bakken kun je de rand van de pizza insmeren met olie

PITTABROODJES:
Verdeel in 12 stukjes van 130 gram
Opbollen
15 minuten rusten
Uitrollen tot 15 cm doorsnede
5 minuten rusten
Uitrollen tot 20  a 25 cm en 3 mm dik
Gelijk bakken op 260 graden voor 2 a 4 minuten.
Na een minuutje afkoelen een klein beetje plat duwen, maar niet te veel (moet hol blijven)

p.s. zie ook basisrecept-broodTurks brooddesem-vloerbroodmueslibroodkrentenbollen-en-zadenbroodjeszaden-stokbroden-met-zuurdesemherman-vriendschapsbroodmuffins-briochebrood-en-wittebroodbrood-met-zadenzuurdesembroodno-knead-bread

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voeg hier uw bericht toe.