donderdag 8 mei 2014

Herman, vriendschapsbrood


Oorspronkelijk is dit een vriendschapsbrood, maar ik heb het omgebouwd naar een desembrood. De bedoeling van een vriendschapsbrood is dat je het papje van dag 1 in vieren deelt. Drie delen geef je weg met een recept en met het vierde deel ga je bakken. Omdat ik geen begin had heb ik wat desem gebruikt. Ik heb het recept bekeken en uitgerekend hoeveel ik nodig heb op dag 2 en daar heb ik onderstaand recept uit gemaakt. En ik moet zeggen dat hij uitstekend gelukt is.

Dag 1, voeden
60 gram (volkoren)desem (100% hydratatie)
125 ml melk
100 gram suiker
60 gram bloem

Dag 2, bakken
Het mengsel van de vorige dag
100 gram olie
3 eieren
250 gram bloem
200 gram suiker
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels kaneel
200 gram noten
1 goudreinet of jonagold in stukjes


Meng alles goed door elkaar en vet een cakeblik of tulband in. Bestrooi deze met kristalsuiker en giet het deeg er in. Bakken voor 5 kwartier  op 170 graden (160 hete lucht) of gasovenstand 3/4.

p.s. zie ook basisrecept-broodTurks brooddesem-vloerbroodmueslibroodkrentenbollen-en-zadenbroodjeszaden-stokbroden-met-zuurdesemmuffins-briochebrood-en-wittebroodbrood-met-zadenzuurdesembroodno-knead-bread

1 opmerking:

Voeg hier uw bericht toe.